Kattintásra a nyitólapra visz...


[ Bakonyi erdők háza | Szentkút | Tájház ]


 Környező hegyekről gyönyörű kilátás nyílik a falura

 

   Bakonybél 

 

 

  
 

 Bakonybél természeti kincsekben és történelmi múltban gazdag település. A turisták által kedvelt üdülő és kirándulóhely.

 
   
 Dunántúlon, Veszprém megyében az Magas-Bakony észak-nyugati részén 250-300 méter tengerszint feletti magasságban, a Gerence patak völgyében fekszik.A völgykatlant körülövező hegyek: Nagy - Somhegy /650m/, Kék - hegy /660m/, Középső Hajag /646m/, Gát hegy /494 m/, Tönkölös - hegy /515m/ és a Kőrishegy / 709 m / mely a Bakony legmagasabb hegye.

 

A felszíni formák miatt a táj nagyon változatos, sziklás ormok, emelkedők és lejtők váltják egymást, az utak kanyargósak. A mészkőben kisebb barlangok alakultak ki, némelyekhez számos monda is fűződik. Ismertebbek: a Pénzlyuk barlang, Zsivány barlang, Vaskapu barlang, Pörgöl  barlang, Ördöglik barlang és az Odvaskő barlang. A Bakony ősi nagy barlangjai beomlottak és helyükön csodálatos szurdokvölgyek alakultak ki.A környéken sok forrás található, néhány a teljesség igénye nélkül:Borostyán-kút, Judit-forrás, Határ-kút, Király-kút, Gyökér-kút.A legjelentősebb források vízgyűjtőhelye a falut átszelő Gerence patak, mely az Akli puszta melletti kavicsdombokból indul ki, fő forrásai a Szarvas és a Király-kút,főbb mellékpatakjai a Gella az Öreg- és a Somberek Séd. Vízjárása ingadozó a változó csapadék mennyiség és az elszivárgás miatt.

 

A Bakonyt változatos növény és állatvilág jellemzi. Erdőtakarójának jellegzetes fái a bükk, a tölgy, a gyertyán, a kőris és foltokban fenyveserdők.A növényzet az évszakoknak megfelelően mindig változik, újabb és újabb csodákat tárva elénk. Rendkívüli látvány tavasszal amikor a fokhagyma illatot árasztó  medvehagyma borítja be a tájat. Szívet melengető a még zörgő avarból előbújó hóvirág, tavaszi kankalin látványa. A táj jellegzetes növényének két fajával is találkozhatunk, a farkas - és a babér - boroszlánnal. Késő őszig gyönyörködhetünk a lágyszárú virágos növények tárházában, melyek legnagyobb része védett. Nagyon gazdag gombatermő vidék. Tavasszal kucsmagombát, májusi pereszkét és tőkegombát, nyáron csiperkét, vargányát, galamb -, rókagombát, ősszel őszi pereszkét, őzlábgombát szedhetünk.

 

Állatvilága gazdag, jelenős számban előforduló őshonos állatai az őz, a szarvas a vaddisznó valamint a betelepített dámszarvas és a muflon. Sétáink során találkozhatunk vadnyulakkal, rókákkal, színpompás fácánokkal, a fák lombjai között ugrándozó mókusokkal és az avarban megbújó sünökkel, a nap melegében sütkérező gyíkokkal.A táj csendjében a gazdag madárvilág éneke hallatszik.

 

Éghajlata hegyvidéki jellegű. Tiszta ózondús erdei levegője gyógyhatású.   

 

A település közel ezer éves múltra tekint vissza. Szent Benedek rendi apátságának alapítása Szent István király nevéhez fűződik. Az apátság alapító levele 1037-es keltezésű. Ebben került említésre először Bakonybél neve, melynek eredete a Bakony belsejében való fekvést fejezi ki. Ekkor még nem települt az apátság köré falu, csak a szolgáló népek alkották a lakosságot. A török hódoltság idején ők is elmenekültek és a török kiűzése után tértek vissza. 18. század közepén újjáépült a barokk templom és kolostor, ekkor már kezdett benépesedni a falu és a házak építése során kezdetét vette az utcák kialakítása. Jelentős változást a 19. században történt, az apátsági iskola megépülésével. 1832-48 között Guzmics Izidor tudós, író apát vezetésével tanárképző főiskolaként működött, mely jelentős szellemi fellendülést hozott. A falut sem kímélő pusztító tűzvész, valamint mindkét világháború jelentős károkat okozott. 1950-ben a  szerzeteseknek el kellett hagyniuk az épületeket, melyeket 1991-ben vehettek ismét birtokba. Napjainkban a monostorban gyógynövényeket termesztenek, gyertyaöntő , műtárgymásoló és könyvkötő műhelyt hoztak létre, ajándékboltot működtetnek.

 

A lakosság megélhetését az erdő biztosította. Messze földön híres volt a faszerszám, favilla, fagereblye készítés. A mészkőből meszet égettek, keményfából faszenet készítettek. A fa megmunkálása a mai napig biztos megélhetést nyújt a falu lakosságának. 

A falu mára kedvelt üdülő és kirándulóhellyé vált. Jelentős fejlődésnek indult és egyre nagyobb teret hódít az egyre színvonalasabbá váló idegenforgalom és vendéglátás.   

         

Barangoló
Látnivalók
Programok
Gyalogos túrák
Kerékpárral
Természet közelsége
Fedezzék fel a Magas Bakony vadregényes tájainak szépségeit, geológiai értékeit !
Bakonybél bemutatása
Környező települések
Megtekintésre ajánljuk
A bakonybéli Szent-kút (más néven Borostyán- kút) is bekerült a Veszprém megye hét természeti csodái közé
Erdei iskola
Rendezvények
Élménydús időtöltés
Kellemes kikapcsolódást, jó szórakozást kívánunk minden korosztálynak változatos programjainkon!
Fotógalériánk
 
Hírlevél
Címünk: Bakonybél,Fürdő u. 59.
E-mail:   info@gerencefogado.hu
Telefon- és Faxszámunk: (88) 461 - 042
Mobil elérhetőség: 06 30 3 517 642